Voorschoten

Het Duurzaam Bouwloket helpt met verduurzamen

Weet je soms niet waar je moet beginnen met verduurzamen? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Je kunt gratis advies krijgen bij het Duurzaam Bouwloket. En er al jouw vragen stellen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparen en energie opwekken. Het loket is een onafhankelijke en professionele partij en vervult deze rol voor de gemeente Voorschoten.

Annemarie Henselmans, relatiemanager bij het Duurzaam Bouwloket legt uit: “Alle Voorschotenaren kunnen bij ons terecht met hun vragen. Of je nu een koophuis hebt of een huurwoning, voor iedereen hebben we advies. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vind je bijvoorbeeld tips om energie te besparen, een handig stappenplan om jouw huis te verduurzamen. Maar ook informatie over subsidies van het Rijk, provincie of gemeente.”

Voor huurders zijn er vooral tips voor maatregelen die je in je huis kunt nemen. Zij mogen vaak niets aan de woning veranderen. Maar met kleine maatregelen als tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie kun je al energie besparen. En ook korter douchen zorgt voor een lager verbruik en dus voor een lagere energierekening. Maatregelen zoals het plaatsen van dubbelglas of het isoleren van de woning neem je als huurder niet zelf, dat doet de woningcorporatie of verhuurder.

Stappenplan voor verduurzamen

“Voor woningeigenaren kunnen we daar bovenop ook adviezen geven over hoe je je huis verduurzaamt. Als je op de site wat vragen beantwoordt, dan krijg je een persoonlijk stappenplan voor jouw woning. Daarin zie je wat jij kunt doen om je woning te verduurzamen. Denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dubbelglas, maar ook aan zonnepanelen of een warmtepomp. Over al deze maatregelen en meer vind je informatie op de site.”

Het is belangrijk om alles in de juiste volgorde te doen. Het duurzaam opwekken van energie door middel van een warmtepomp heeft pas zin als de woning daarvoor geschikt is. Annemarie: “De eerste stap is altijd om de woning te isoleren. Als je een warmtepop aanschaft, maar de woning is niet goed geïsoleerd, dan functioneert de warmtepomp voor geen meter. Hij draait overuren en verbruikt veel energie, waardoor je alsnog heel duur uit bent. Daarom adviseren we altijd om volgens vier stappen je huis duurzamer te maken:

  • 1. Je woning isoleren.
  • 2. Goed ventileren.
  • 3. Eigen duurzame energie opwekken.
  • 4. Duurzaam verwarmen en koelen.”

De beste oplossing

Ook helpt het Duurzaam Bouwloket bij de keuze voor een goed bedrijf voor de werkzaamheden. Annemarie: “We kennen veel bedrijven. Die vind je ook op onze website. We zijn onafhankelijk en worden door de gemeente betaald en absoluut niet door bedrijven. De informatie die je vindt is dus ook echt onafhankelijk. Je kunt ons altijd benaderen als je op zoek bent naar een goed bedrijf. Ook helpen we je als je een offerte hebt gekregen en daar vragen over hebt. We werken voor 145 gemeenten en zien dus veel offertes voorbijkomen. We weten dus of de prijs wel marktconform is en of je niet te veel betaalt. En of het bedrijf ook de beste oplossing biedt voor jouw wens. Als dat niet het geval is, dan kunnen we je ook advies geven hoe het anders of beter kan. Om een voorbeeld te noemen: Laatst spraken we iemand die een offerte had gekregen voor zonnepanelen. In de offerte was een voorstel gedaan voor de aanleg van zes panelen op de zuidzijde van het dak. Dat was voor de aannemer de makkelijkste oplossing. Maar als deze persoon zou kiezen voor het plaatsen van panelen op de oost- en op de westzijde van het dak, dan kon hij er meer kwijt en had hij ook nog eens een rendement gedurende een groter deel van de dag. Dat was uiteindelijk dus beter voor hem.”

Subsidie

Ook helpt het Duurzaam Bouwloket met het zoeken naar subsidies. Op de website vul je je postcode en huisnummer in en je ziet welke subsidies er voor jou zijn. Je kunt een informatiepakket aanvragen voor de subsidies waar je meer over wilt weten. Daarin staan ook nuttige tips zodat je van tevoren alle informatie die je nodig hebt kunt verzamelen, zoals bonnen en foto’s. Je kunt ook altijd het Energieloket bellen voor vragen. Want een subsidie aanvragen kan soms best ingewikkeld zijn. Zij leggen uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Het Duurzaam Bouwloket helpt je graag verder. Dit jaar hielpen ze al 274 Voorschotenaren. Telefonisch, per mail of met een op maat advies via de website. “De meeste mensen zijn op zoek naar informatie over isoleren. In de zomer neemt dat wat af, maar nu het buiten weer kouder wordt, zien we de vraag weer toenemen. Dus heb je een vraag of wil je meer weten over verduurzamen? Bel ons, mail ons of vind het op onze website. We reageren uiterlijk binnen vijf werkdagen op uw vraag via de website. Alle informatie is gratis!”