Aan de slag met je huurwoning
Hoe zit het met het verduurzamen van een huurwoning?
Als je een woning huurt is het moeilijker om zelf de woning te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar isoleren of zonnepanelen laten plaatsen, maar je kunt dit (en zaken die erop lijken) wel bespreken met jouw verhuurder. Ook kun je zelf al aan de slag met het nemen van kleine, makkelijke maatregelen waarmee je energie bespaart.
Zelf maatregelen nemen waarmee je energie bespaart
Energie besparen kan heel simpel en zonder dat het veel geld kost. Je deuren sluiten, korter douchen en apparaten uitzetten zijn hier voorbeelden van. Als je al deze maatregelen bij elkaar optelt, scheelt dat een hoop op de energierekening! Kijk voor meer informatie op de pagina over energiebesparing of op de websites van het Duurzaam Bouwloket en Milieu Centraal.
Verhuurder voorstellen om huis te verduurzamen
Als huurder kan het lastig zijn om aanpassingen aan je woning te maken. De verhuurder zal namelijk het grootste deel moeten betalen: isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Dan is het dus belangrijk dat jouw verhuurder er iets voor terugkrijgt.
Je kunt jouw verhuurder overhalen door afspraken te maken over de huurprijs. Stel bijvoorbeeld voor dat je een paar jaar de maximale huurverhoging zal betalen. Bij een volgende huurder kan de verhuurder sowieso meer vragen voor het huis en het huis wordt ook meer waard door de energiebesparende maatregelen. Je kunt dit geld als huurder aan de andere kant ook weer terugverdienen doordat jouw energierekening lager wordt als bijvoorbeeld jouw huis is geïsoleerd. Zonnepanelen leveren jouw huisbaas een winst op van 7% per jaar en over het gebruik ervan kan je afspraken met hem maken. Als huurder heb je natuurlijk andere voordelen van een duurzamer huis. Bijvoorbeeld minder vocht of een warme vloer.
Het kan helpen om jouw verhuurder op het bestaan van subsidies te wijzen. Je kunt het project, de kosten en de opbrengsten ervan zelfs voorrekenen. In veel gevallen zal de uitkomst jouw verhuurder meevallen: het verduurzamen van een huis is de afgelopen jaren snel goedkoper geworden.
Ik verhuur een woning
Door jouw woningbezit te verduurzamen, ontwikkel je vastgoed dat klaar is voor de toekomst. De waarde en kwaliteit neemt flink toe, wat het aantrekkelijk maakt voor huurders. Door jouw woning te isoleren, bespaar je veel energie en verbeter je de Energie-Index (EI) en het energielabel. Dit zal ervoor zorgen dat jouw woning meer geld waard wordt. Voor de huurder is een goed geïsoleerde woning een comfortabele en gezonde plek om te wonen. Bovendien kan de huurder flink besparen op het gebruik van gas. Dat is met de stijgende gasprijzen mooi meegenomen.
Voor particuliere verhuurders zijn er twee subsidieregelingen beschikbaar om woningen energiezuiniger te maken. Ten eerste kom je als particuliere verhuurder in aanmerking voor de ISDE-subsidie als je een zonneboiler of warmtepomp aanschaft voor jouw bezit. Je moet dan een zakelijke subsidieaanvraag doen. Verder is in april 2022 de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) in het leven geroepen. Deze subsidieregeling biedt particuliere verhuurders de gelegenheid om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van hun huurwoningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens (de maximale huur bij het opnieuw verhuren van een sociale huurwoning, in 2023 is dat € 808,06).
- Gemeente Voorschoten