Voorschoten

Isoleren

Tips om te isoleren

Voorschoten
Energietransitie

Een huis dat goed geïsoleerd is, is comfortabel en energiezuinig. Hier vind je tips om ook jouw huis te isoleren.

Met een huis dat goed geïsoleerd is, bespaar je uiteindelijk veel geld. Daarnaast stijgt de waarde van je woning en ben je voorbereid op de overstap naar een aardgasvrije toekomst.

De meeste huizen zijn goed te isoleren zonder al te veel gedoe. Je kunt de buitenmuren van je huis laten isoleren. Dat heet spouwmuurisolatie. Het isolatiemateriaal wordt vanaf de buitenkant in de muur gespoten en is ongeveer in een dag klaar. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. Nieuwe HR++- ramen of triple-glas (glas dat bestaat uit drie lagen) worden ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als je de kozijnen laat vervangen, gebeurt het meeste werk aan de buitenkant van het huis. Isoleren van een (schuin) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant. Dit betekent dat je de zolder moet opruimen en na afloop moet schoonmaken.

Meten is weten

Je huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Als jouw huis is ingepakt met een dikke laag isolatiemateriaal houd je de warmte beter vast. Weet je niet precies wat er aan isolatie in jouw dak, buitenmuur, vloer en ramen aanwezig is? Doe dan de zelfscan van Milieu Centraal. Met de praktische uitleg, een aansteker en meetlint, ontdek je het zelf.

Advies op maat

Op de website van het Duurzaam Bouwloket kun je een online maatwerkadvies opvragen. Vul de woningplanner in en zie welke maatregelen je in jouw huis het beste kunt nemen. Verder kun je bij het Duurzaam Bouwloket terecht met al jouw vragen over isolatiemogelijkheden, subsidies, bedrijven en het aanvragen van offertes.

Hoe betaal je het?

Er bestaan verschillende subsidies en regelingen die je helpen om jouw plannen waar te maken. In de energiesubsidiewijzer zie je welke subsidies en regelingen er voor jou zijn.

Houd rekening met het milieu en beschermde dieren

Als je je spouwmuren, vloeren en kruipruimten gaat isoleren, moet je ook rekening houden met het milieu en met beschermde diersoorten.

Voorkom schade aan het milieu

Meestal worden spouwmuren geïsoleerd met ‘EPS-parels’. Dit zijn kleine bolletjes van piepschuim. Het isolatiebedrijf blaast de EPS-parels met een dun laagje vloeibare lijm in de spouw. Door de lijm kleven de parels aan elkaar en zakken ze niet in de spouw weg.

Let tijdens of na het vullen van de spouw goed op dat er geen EPS-parels op straat, in je tuin of in het openbaar groen terechtkomen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er balletjes op de grond vallen wanneer het isolatiebedrijf het pistool uit de opening in de muur haalt. Dat is vervelend, want EPS-parels zijn niet afbreekbaar en vervuilen blijvend het milieu. En dat wil je voorkomen.

Komen er EPS-parels in de openbare ruimte terecht? Dan ben jij als opdrachtgever van de werkzaamheden samen met het isolatiebedrijf verantwoordelijk om het op te ruimen. Vertel het isolatiebedrijf daarom dat zij gemorste EPS-parels moeten opruimen, ook in je tuin. Je voorkomt daarmee blijvende milieuverontreiniging. Ook voorkom je dat je een boete krijgt van de gemeente of de omgevingsdienst.

Let op beschermde dieren

Vleermuizen maken graag nesten in spouwmuren. Dit zijn beschermde dieren. Heb je vleermuizen in je spouwmuur? Dan mag je de spouwmuur niet isoleren. Als vleermuizen in de spouwmuur slapen en je gaat isoleren, worden zij ‘ingepakt’ in de verlijmde isolatiekorrels en gaan ze dood.

Je bent als eigenaar van een bestaande woning verplicht om er zeker van te zijn dat er geen vleermuizen in de spouwmuur aanwezig zijn. Daarom moet een deskundig ecoloog onderzoeken of deze dieren aanwezig zijn. Deze quickscan moet je laten uitvoeren voordat je kunt isoleren. Dit is verplicht volgens de Wet natuurbescherming (en per 1 januari 2024 volgens de Omgevingswet). Het kan zijn dat er na de quickscan nog een onderzoek nodig is.

Vogels als zwaluwen en mussen maken graag nesten onder dakpannen. Voordat je gaat isoleren moet je ook laten onderzoeken of er broedende zwaluwen, mussen of andere vogels zijn in of vlakbij je huis. Deze dieren zijn ook wettelijk beschermd. De nesten hebben het hele jaar door een beschermde status.

Meer weten?

Wil je je woning gaan isoleren? En wil je weten wat je moet doen met beschermde dieren? Bekijk de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid: Hoe om te gaan met beschermde dier- en plantensoorten bij werkzaamheden?

Meer weten over dit project?
  • Gemeente Voorschoten

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten