Klimaatbestendig Noord-Hofland
Een wijkaanpak om Noord-Hofland klimaatadaptief te maken
De gemeente Voorschoten gaat in gesprek met bewoners van Noord-Hofland om te bepalen hoe Noord-Hofland aangepast wordt op hitte-, droogte- en wateroverlast. Hieruit zal uiteindelijk een wijkaanpak volgen.
Klimaatverandering leidt ertoe dat het warmer wordt, we vaker te maken krijgen met zware en langdurige regenbuien en tegelijkertijd langere periodes van droogte. Dit heeft een negatieve invloed op verschillende vlakken zoals gezondheid, biodiversiteit en oppervlaktewaterkwaliteit. Meer informatie over hoe dit werkt is te vinden in het Klimaatadaptatiebeleid gemeente Voorschoten (2023).
Noord-Hofland is één van de wijken die het meest kwetsbaar is voor water- en hitteoverlast. Om deze reden is dit de tweede wijk (na de Krimwijk) waar aandacht aan wordt besteed als het om klimaatadaptatie gaat. Klimaatadaptatie is het aanpassen van de leefomgeving aan veranderende weersomstandigheden zodat de leefomgeving in de toekomst aangenaam blijft om in te wonen. Meer uitleg over het woord klimaatadaptatie vindt u op deze webpagina van de gemeente Voorschoten.
De gemeente Voorschoten gaat met diverse partijen in gesprek, om samen te bepalen hoe we Voorschoten klimaatbestendig kunnen maken. Denk aan woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en ook inwoners. Deze gesprekken noemen we de risicodialoog. Voor Noord-Hofland voeren we ook zo’n risicodialoog. Daaruit volgt een plan van aanpak voor de wijk, dat hieronder verder is toegelicht:
Plan van aanpak Klimaatbestendig Noord-Hofland
1. Plan van aanpak (in ontwikkeling)
In de eerste fase is de gemeente Voorschoten in contact geweest met inwoners (bewonersbijeenkomst) en verschillende betrokken partijen zoals de Vrienden van Voorschoten en woningbouwcorporaties. Het verslag, de presentatie en de algemene vragen van de bewonersbijeenkomst op 16 september zijn te vinden in de Bijlagen hieronder. De informatie die we hieruit opgehaald hebben zullen we verwerken in het plan van aanpak.
2. In gesprek (duurt +/- 6 maanden)
De gemeente Voorschoten gaat in gesprek met de aangemelde inwoners om in gesprek te gaan om concrete maatregelen voor Noord-Hofland uit te werken. Dit zal gebeuren aan de hand van een werkgroep. Degenen die zich aangemeld hebben zullen hiervoor uitgenodigd worden. Het doel van de werkgroep is het uitwerken van een gedetailleerd plan waarin duidelijk wordt wie met welke oplossingen aan de slag gaat in de wijk. Zowel bewoners als de gemeente spelen hier een rol in.
De eerste werkgroepen zullen binnenkort gepland worden.
3. Concept wijkaanpak (duurt +/- 2 maanden)
In fase 3 halen we op welke maatregelen inwoners en andere partijen kunnen nemen en welke ondersteuning er van de gemeente nodig is. We stellen het concept wijkaanpak op, met de knelpunten in de wijk, de oplossingen die de gemeente, inwoners en andere partijen samen kunnen bieden, de ondersteuning die de gemeente kan bieden en een grove planning. We delen het concept wijkaanpak met inwoners en de betrokken partijen.
4. Besluitvorming en aan de slag (duurt +/- 3 maanden)
In de laatste fase wordt de wijkaanpak, dat samen met inwoners en andere betrokken partijen is opgezet, bestuurlijk ter besluitvorming gebracht. Wanneer de wijkaanpak wordt vastgesteld, wordt het gedeeld met de inwoners. Dit is het startpunt om samen aan de slag te gaan met de oplossingen!
Vragen?
Voor vragen over klimaatadaptatie kunt u een e-mail sturen naar klimaatadaptatie@voorschoten.nl.
Downloads
- Gemeente Voorschoten