Voorschoten

Doe mee aan het NK-tegelwippen!

Door: Gemeente Voorschoten

Het NK-tegelwippen is van start! Van 21 maart tot 31 oktober strijden gemeentes landelijk om wie de meeste tegels kan vervangen door groen. Voorschoten neemt het op tegen Oegstgeest, Leiderdorp en Kaag en Braassem. Helpt u Voorschoten mee om het NK-tegelwippen te winnen?

Tegels vervangen door groen is goed voor de natuur. Groen geeft ruimte aan beestjes zoals vlinders en bijen. Ook zorgt een groene tuin tijdens hete dagen voor verkoeling, waar stenen juist warmte vasthouden. Een ander voordeel van groen is dat het wateroverlast voorkomt. In een betegelde tuin blijft water vaak op de tegels liggen of stroomt het af naar een lagergelegen gebied in de buurt. In een groene tuin kan water makkelijk de grond in zakken. Tot slot moedigt groen aan om te bewegen en vermindert een groene omgeving stress. Er zijn meer dan genoeg redenen om mee te doen aan het NK-tegelwippen!

Er zijn een aantal manieren waarop u mee kunt doen aan het NK-tegelwippen. Het enig dat u hiervoor nodig heeft is een betegeld stuk tuin om te vergroenen. Tegels eruit, plantje erin! Voorschoten heeft een tegeltaxi en tegelwip-burendagen georganiseerd waar u gratis aan kunt deelnemen.

Tegelwip-burendagen

U kunt meedoen aan een tegelwip-burendag in uw buurt. Tijdens de tegelwip-burendagen gaat u samen met uw buren aan de slag met tegels wippen. We trappen gezamenlijk af met een uitleg en er zijn vrijwilligers aanwezig om u te helpen met het wippen van uw tegels uit uw tuin en het vergroenen van dit stuk tuin. Aan het einde van de dag worden uw tegels afgevoerd en kunt u met de andere deelnemers nagenieten tijdens de tegelwip-borrel. Voor de deelnemers van de tegelwip-burendag is er gratis beplanting aanwezig. Kijk op deze website voor meer informatie over een tegelwip-burendag in uw buurt en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.

Tegeltaxi

Wil u zelf aan de slag met vergroenen en daarbij uw tegels gratis laten afvoeren door de gemeente? Dan kunt u zich het best aanmelden voor de tegeltaxi. Wanneer u zich hiervoor aanmeldt worden uw tegels afgevoerd en ontvangt u namens de gemeente een groen cadeautje. Aanmelden voor de tegeltaxi doet u door de e-mailbevestiging die u krijgt na het aanmelden van uw tegels door te sturen naar operatiesteenbreek@voorschoten.nl. Meer informatie over wanneer de tegeltaxi rijdt en hoe u zich hiervoor aanmeldt vindt u op deze webpagina.

Doe zelf mee aan het NK-tegelwippen

Wil u zelfstandig meedoen aan het NK-tegelwippen, zonder daarbij uw tegels te laten afhalen door de tegeltaxi? Dan wipt u uw tegels, richt u uw tuin groen in en meldt u uw tegels aan via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen. Hiervoor heeft u een voor en na foto nodig van de gewipte tegels en het nieuwe groen.

Voor vragen over het NK-tegelwippen in Voorschoten kunt u contact opnemen met het e-mailadres operatiesteenbreek@voorschoten.nl.

Biodiversiteit

Samen voor een biodiverser Voorschoten

Door: Gemeente Voorschoten