Voorschoten

Doet u mee aan de tuinvogeltelling in het weekend van 26, 27 en 28 januari?

Door: Gemeente Voorschoten

Wilt u het jaar goed beginnen door u in te zetten voor de natuur? Doe dan aankomend weekend mee aan de nationale tuinvogeltelling!

Vorig jaar was de kauw de meest getelde vogel van Voorschoten, landelijk stond deze vogel op de zesde plaats van de meest getelde vogels. De kauw is een luide vogel die verschillende geluiden maakt waaronder hun naam: “kauw, kauw”. Wat bijzonder is aan de kauw is dat de kauw een hele trouwe vogel is. Kauwen zoeken één partner uit en blijven daar levenslang mee samen. Wie weet spot u dit jaar ook wel een kauw in uw tuin!

Waarom u nodig bent tijdens de nationale tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling brengt in beeld hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Die informatie kan gebruikt worden om onze vogels te helpen en te beschermen. Vogels zijn een essentieel onderdeel van de natuur. Ze helpen ons bij het op pijl houden van de hoeveelheid insecten, bestuiven planten, en verspreiden zaden en visseneitjes zodat de natuur zich uit kan breiden op kale vlaktes en er leven ontstaat in nieuw aangelegde meren.

Hoe doet u mee?

Door de vogels in uw tuin te tellen leert u soorten onderscheiden en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! U kunt hiervoor naar de web-app www.mijntuinvogeltelling.nl gaan. Het enige dat u hoeft te doen is op 26, 27 of 28 januari eenmalig een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon tellen. Alleen de vogels die in uw tuin gaan zitten hoeft u te tellen, vogels die overvliegen hoeven niet geteld te worden. Is uw tuin of balkon drukbezocht? Dan kunt u ook foto's maken en na het halve uur de vogels tellen.

Tip: vroeg in de ochtend zijn de vogels het meest actief.

Wilt u vast uw vogelkennis opschroeven zodat het herkennen van vogels straks makkelijker gaat? Doe dan de gratis cursus van IVN over tuinvogels via deze link.

Veel telplezier!

Biodiversiteit

Samen voor een biodiverser Voorschoten

Door: Gemeente Voorschoten