Voorschoten

Help de bij door mee te doen aan de Nationale Bijentelling!

Door: Gemeente Voorschoten

Van 15 tot 24 april kunt u meedoen aan de Nationale Bijentelling. Door een half uur lang de bijen in uw tuin, op uw balkon, of op een groene plek in de omgeving te tellen helpt u de natuur een handje mee. Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze kunnen helpen.

Waarom zijn bijen zo belangrijk voor de natuur?

Voor appels, bessen, tomaten, courgettes, tuinbonen, en nog veel meer van de groentes en het fruit dat wij als mens dagelijks eten zijn we afhankelijk van bijen. Zonder bijen geen voedsel! Alhoewel het vanzelfsprekend lijkt dat wij deze verschillende soorten groenten en fruit elke dag in overvloed in de supermarkten kunnen kopen, is het dat niet. In Nederland is ruim de helft van de bijensoorten bedreigd. 

Hoe doe ik mee aan de Nationale Bijentelling?

Meedoen aan de Nationale Bijentelling is simpel. Kies een plek uit en tel daar een half uur lang het aantal bijen dat te vinden is op jouw gekozen plek. Hiervoor kun je onderscheid maken tussen de bijen door het gebruik van het telformulier en het Bijengidsje.

Wat gebeurt er met de informatie die ik ophaal? 

Met de opgehaalde resultaten krijgen onderzoekers inzicht in het leefgebied van verschillende bijensoorten en signaleren zij trends in welke soorten toe- en afnemen. Er moet 5 jaar achter elkaar geteld worden om trends in bijenpopulaties helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten. 

Helpt u ook mee aan het beschermen van bijen? U hulp is hard nodig!

Biodiversiteit

Samen voor een biodiverser Voorschoten

Door: Gemeente Voorschoten