Voorschoten

Wat doe jij tijdens de Internationale Dag van de Biodiversiteit?

22 mei is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale dag van de Biodiversiteit. Tijdens deze dag staan we erbij stil dat verschillend dier- en plantsoorten in samenhang nodig zijn om te zorgen voor een gezond ecosysteem waar wij als mensen van profiteren.

Als mensen zijn we afhankelijk van biodiversiteit. Bijen zijn nodig om ervoor te zorgen dat onze groentes en fruit kunnen groeien na bestuiving. Een diversiteit aan planten zorgt voor een veerkrachtig systeem bij gebeurtenissen als plaagdieren, extreme hitte of regenval. 

Wat doe jij al voor de biodiversiteit?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt bijdragen, hierbij een lijst met tips:

• Steun een goed doel naar jouw keuze, je kunt er voor kiezen om te doneren, maar het is op sommige plekken ook mogelijk om als vrijwilliger mee te werken aan biodiversiteit.

• Doe mee aan een telling! Er worden er genoeg georganiseerd. Tel jij op deze momenten ook je vogels, spinnen, vlinders, libellen, egels of mollen? Je kunt altijd je waarnemingen doorgeven via www.waarneming.nl, ook buiten de officiële teldagen om. Deze informatie zorgt voor inzicht in bijvoorbeeld verspreiding, migratiepatronen, sterfte etc. van de getelde soorten. Deze informatie kan worden ingezet om soorten te helpen.

• Heb je een tuin of balkon? Dan kun je de biodiversiteit vergroten door schuilplaatsen voor dieren te creëren, zo kun je afgevallen bladeren, takken en boomstammen laten liggen om ruimte te maken voor dieren als egels, padden en salamanders. Het ophangen van een nestkast is ook een optie. Het is beter voor de natuur om pesticiden te vermijden en te zorgen voor planten die in verschillende tijden van het jaar in bloei staan.

• Heb je een betegelde tuin? Wip dan je tegels en vervang ze door groen. Je kunt nu gratis je tegels laten afvoeren en een groen cadeautje ontvangen in ruil voor je tegels. Meer informatie vindt je op www.voorschoten.nl/nk-tegelwippen.