Voorschoten

VvE kiest voor zonnepanelen

Door: Gemeente Voorschoten

Ook appartementen met een VvE kunnen zonnepanelen aanschaffen. Er komt dan wel wat meer bij kijken. Lees hier hoe de VvE van de Boerhaaveweg dit aanpakte.

Piet Hein Reidsma kwam in 2018 samen met zijn vrouw in hun appartement op de Boerhaaveweg wonen. Op het dak van hun oude huis lagen al zonnepanelen en ook in hun nieuwe woning wilde hij dat graag realiseren. Maar hun appartement was onderdeel van een VvE. Dan komt er wat meer kijken bij de aanschaf van zonnepanelen.

Een paar jaar daarvoor was er al eerder overleg over panelen geweest in de VvE, maar er was toen te weinig draagvlak. Voor Piet Hein geen reden om het niet opnieuw te proberen. Dus hij nam het voortouw en maakte samen met Firma van Os een plan. Het dak bleek technisch geschikt. In het plan stond hoeveel panelen er op het dak pasten en wat het kost en oplevert. Naast de optie om de panelen te kopen, bekeek hij ook de mogelijkheid voor het huren ervan. Maar die optie viel snel af.

Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je kinderen

Hij presenteerde het plan tijdens een VVE-vergadering. Ieder appartement kon zes panelen laten plaatsen en zo’n twintig panelen voor gemeenschappelijke ruimtes. De gemiddelde leeftijd van de bewoners van de appartementen is 70+ en niet iedereen was meteen enthousiast. Piet Hein: “Toch pakte ik door. Ik vind namelijk dat panelen niet alleen een investering zijn voor het milieu, je produceert tenslotte schone energie, maar het is ook een investering voor je woning. Een woning met zonnepanelen levert bij verkoop meer op dan een woning zonder. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je kinderen.”

Bewuste keuze voor lokale aannemer

In twee van de vier appartementencomplexen is er genoeg interesse in het plan. “Een ruime meerderheid van de bewoners wilde meedoen en de VvE gaf formeel toestemming om het dak te mogen gebruiken voor zonnepanelen. Firma van Os kreeg de opdracht.” Alle bewoners tekenen een eigen contract met Firma van Os voor hun eigen panelen en Piet Hein en de bestuursleden van de VvE gingen alle deuren langs om deze bij iedereen te brengen en weer op te halen. “Zo kon ik ook meteen vragen beantwoorden en bij sommigen de laatste twijfels wegnemen.” Het was een bewuste keuze om voor een lokale aannemer te kiezen en het was de juiste. In 2020 installeerde Van Os de zonnepanelen op twee van de vier gebouwen.

De bewoners zijn blij met de panelen. Met twee zonnige zomers zijn de opbrengsten goed en in de andere twee gebouwen neemt de animo toe door alle positieve geluiden. “Twee jaar later gingen zij ook overstag en plaatste Van Os ook op hun daken zonnepanelen.” Omdat niet alle bewoners meedoen, is er nog ruimte op het dak over voor de woningen die nog geen panelen hebben. Inmiddels zijn er twee appartementen verkocht en de nieuwe bewoners lieten ook zonnepanelen aanleggen. De afspraak is dat dat dan ook bij Firma van Os gebeurt.

Kinderen vaak bepalend bij beslissing

Voor andere VvE’s heeft Piet Hein nog een goede tip. “Als er vooral oudere bewoners zijn, organiseer dan een informatieavond en vraag of de kinderen mee willen komen. Zij bleken vaak bepalend om de beslissing te nemen.”

De VVE nam ook andere stappen om het gebouw energiezuiniger te maken. “Alle verlichting is door LED-lampen vervangen, inclusief dimfunctie en de lift kreeg moderne (zuinigere) motoren.” Wat Piet Hein betreft is hij nog lang niet klaar met het energiezuinig maken van het appartementencomplex. “Ik zou graag de energie die overblijft kunnen opslaan in een batterij. Ook kunnen we het dubbelglas laten vervangen door HR++ glas. En het zou mooi zijn als we laadpalen op het terrein hebben voor elektrische auto’s. En natuurlijk moeten alle woningen uiteindelijk van het gas af, maar dat kan mooi gebeuren als een appartement van eigenaar wisselt.”

Energietransitie

Verduurzamen met de VvE

Door: Gemeente Voorschoten