Voorschoten
Klimaatbestendig wonen

Loes en Roland hebben een wadi in de tuin

Door: Gemeente Voorschoten

Een duurzame tuin, dat is wat Loes en Roland van Strien wilden. Omdat ze het mooi vonden. Maar ook omdat ze iets voor het klimaat wilden doen. En ze wilden een tuin waar dieren op af komen. Vlinders, insecten, vogels en egels, in de tuin van de Van Striens zijn ze van harte welkom.

Duurzame tuin

Loes: “We wilden de tuin aanpakken. Die dateerde nog uit de jaren tachtig, compleet met grindtegels en houten bielzen. Ik had al een lijstje gemaakt met wat ik in de tuin wilde en sloeg een tijdschrift over tuinen open. In het eerste het beste tijdschrift dat ik bekeek vond ik meteen wat ik zocht. Het moest een duurzame tuin worden. Maar wie kan zo’n tuin ontwerpen? In dat artikel stond een tuin die was ontworpen door een hovenier uit Hengelo. Dat was natuurlijk te ver weg, maar er stond ook bij dat hij lid was van ‘Wilde Weelde’. Bij deze vereniging zijn onder andere hoveniers en tuinontwerpers aangesloten met een passie voor de natuur. Ze werken met verantwoorde materialen en ontwerpen duurzame tuinen. Op de website van deze vereniging vond ik een hovenier uit de buurt.”

Wadi vangt regenwater op

De tuin heeft een wadi. Dat staat voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Dat is een groene greppel waar regenwater in komt en daarna wegzakt in de grond. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte. Omdat een wadi een soort kuil is, loopt het water daar vanzelf naartoe. Achter in de tuin ligt hout opgeslagen onder een dakje met sedum. Het water van dat sedumdak komt ook in de wadi terecht. De Van Striens kozen ook voor een grote platte regenton. Deze regenton vangt het water van de daken van de woning op. Is de regenton vol? Dan loopt het naar de wadi. Is deze vol? Dan gaat het water naar het riool.

Als het hard regent, loopt er veel water via de regenpijp naar het riool. Het riool kan dan overbelast raken en overstromen. Een regenton vangt een deel van het water op. Zo gaat er minder water naar het riool en zorgt een regenton voor minder wateroverlast. En het schone regenwater hoeft niet schoongemaakt te worden.

Olivijn neemt CO2 op

Roland: “De hovenier vertelde dat het water in de wadi langzaam in de grond wegzakt, ook onder de tegels die ernaast liggen. Dat zorgt ervoor dat de tegels koeler worden als het in de zomer warm is. Waardoor het dus minder warm is in je tuin. De tegels zijn trouwens ook ‘waterpasserend’. Dat betekent dat er ruimte is tussen de tegels. In die ruimte zit olivijn. Het water loopt daar goed in weg, waardoor we geen plassen in onze tuin hebben als het hard heeft geregend. Een extra voordeel is dat olivijn ook nog eens CO2 opneemt. Hartstikke duurzaam dus.”

Olivijn is een mineraal dat CO2 uit de lucht haalt. Het is een duurzaam alternatief voor grind. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor de oprit van de auto of als vulling tussen tegels. Olivijn haalt zuur uit de bodem en uit regenwater en het remt de groei van mos en onkruid.

Inheemse planten

“Het water dat we in de regenton opvangen, gebruiken we om de planten water mee te geven”, vertelt Loes. “Daar hoeven we dan geen water uit de kraan voor te gebruiken. Maar eigenlijk hoeven we de planten bijna nooit water te geven. We kozen namelijk voor ‘inheemse’ planten. Dat zijn planten die hier thuishoren. En waar je dus niet veel voor hoeft te doen. Een hortensia bijvoorbeeld heeft veel extra water nodig als het droog is in de zomer, maar de planten in onze tuin niet. Ook dat is weer heel duurzaam. In de wadi staan planten die ‘tegen natte voeten kunnen’. Omdat ze natuurlijk soms een tijdje in het water staan.”

Voeding voor insecten en vogels

De planten en bomen die Loes en Roland voor hun tuin kozen, trekken ook veel dieren aan. Zo staan er brandnetels, koninginnekruid en vlinderstruiken waar bijen en vlinders op af komen. En allerlei bomen met voeding voor verschillende vogels. Zoals een appelboom, een perenboom en een krentenboom. En ze wilden ook graag dat er het hele jaar groen in hun tuin was. “Vorige week is de tuinman weer geweest en maakte hij de tuin weer netjes. In de perkjes liet hij bladeren liggen en van een aantal takken van de bomen en struiken die hij snoeide, maakte hij een stapel achter in de tuin. Insecten, zoogdieren en vogels kunnen hier schuilen en broeden. Sinds we onze tuin vernieuwden zien we meer insecten en vogels. Maar egels zagen we helaas nog niet. Maar ze zijn hier van harte welkom in onze tuin!”

Hoe werkt een wadi?

Een wadi is een groene greppel in de tuin. Omdat het lager ligt dan de rest van de tuin loopt het water er vanzelf naartoe. Een wadi bestaat uit verschillende lagen.

  • De bovenste laag bestaat uit aarde waarin planten goed kunnen groeien.
  • Eronder zit een laag waar het water goed doorheen kan lopen.
  • Daaronder zit vaak een opvangbak (infiltratiekoffer) die gevuld is met grind, lavasteen of gebakken kleikorrels. De infiltratiekoffer houdt het water tijdelijk vast en geeft het langzaam af aan de grond eromheen.

Voordelen van een wadi:

  • Omdat de wadi een soort kuil is, loopt het regenwater naar de wadi. Je hebt daarom minder last van plassen in de tuin.
  • De wadi houdt het regenwater vast en geeft het langzaam af aan de grond eromheen. Daarom blijft de grond langer vochtig en droogt minder snel uit.
  • Wanneer je het regenwater van de regenpijp naar de wadi laat lopen, gaat er minder water naar het riool.
  • De planten in de wadi zorgen voor verkoeling in je tuin.

Weten wat jij kunt doen?

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je tuin klimaatbestendig te maken? Kijk dan eens op de website huisje boompje beter.

Energietransitie

Klimaatbestendig wonen

Door: Gemeente Voorschoten