Voorschoten

Klimaatbestendig wonen

Tips voor klimaatbestendig wonen

Het klimaat verandert. Hitte, droogte en extreme regenbuien komen steeds vaker voor. Je kunt jouw huis en tuin aanpassen aan deze veranderingen door je tuin groener te maken (minder tegels), een groen dak te nemen of regenwater op te vangen.

De voordelen van meer groen (beplanting):

  • groen neemt regenwater op;
  • groen geeft schaduw en verkoeling tijdens steeds warmere zomers;
  • groen is goed voor insecten, vogels en andere dieren;
  • groen zorgt voor schonere lucht en maakt geluiden uit de omgeving zachter;
  • groen vermindert stress en is goed voor de gezondheid.

Er is veel kennis beschikbaar om je te helpen bij hoe je jouw tuin groener kunt maken en makkelijker kunt onderhouden. Je hoeft echt geen groene vingers of veel tijd of geld te hebben om te tuinieren.

Groen dak

Een groen dak houdt je huis koel in de zomer en neemt regenwater op. Als je een daktuin wil aanleggen, laat dan onderzoeken of de dakconstructie het gewicht kan dragen. Een dak met lage planten (een sedumdak) weegt minder en vraagt weinig onderhoud. Op de website van Milieucentraal vind je meer informatie, advies en praktische tips.

Groene tuin, terras of balkon

Hoe is het in jouw tuin, op jouw terras of balkon? Blijft het water staan als het hard heeft geregend? Is het te heet op een zomerse dag, omdat de zon de hele dag op jouw tuin schijnt? Door wat tegels te vervangen voor groen geef je het water de ruimte om weg te stromen na een hevige regenbui. Je kunt ook regenwater opvangen in een regenton of ondergronds. Kijk voor meer tips op de websites van Milieucentraal en Steenbreek.

Groen in jouw wijk

Kan het groen in jouw buurt wel wat kleur gebruiken? Adopteer dan een stukje openbaar groen. Je kunt ook plantjes zetten in de grond rondom de boom in jouw straat en deze onderhouden. Dat heet het adopteren van een boomspiegel. Leuk om samen te doen met een aantal buren. Ook kun je een geveltuin maken. Je mag anderhalve tegel langs de gevel weghalen en hier planten inzetten.

Meer weten over dit project?
  • Gemeente Voorschoten

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten