Naar een duurzaam dorp in 2040
De gemeente werkt aan een visie voor hoe Voorschoten eruit komt te zien in 2040. Een mooie kans om mee te denken en het plan in te vullen. De Duurzaamheidstafel, een groep betrokken inwoners, doet een voorzet. Voorzitter Okke de Boks: “We willen van het gas af, dus we moeten ruimte maken voor een zwaarder elektriciteitsnet en mogelijk ook een warmtenet. We willen zware regenbuien kunnen opvangen en dat betekent meer groen waar water de grond in kan zakken. En ja, er moeten ook meer woningen komen, maar wat ons betreft in het dorp op open plekken en niet in de groene gebieden om ons heen”. De visie moet in de loop van 2025 gereed komen en biedt vanaf dan het kader voor de omgevingsplannen en de bouwprojecten daarbinnen.
De gemeente vraagt inwoners om hun ideeën voor de toekomstvisie (officieel heet die omgevingsvisie). De Duurzaamheidstafel heeft een lijst ingebracht met onder meer deze punten:
• De omgevingsvisie gaat over ruimtegebruik. Maak dus een kaart van Voorschoten met alle plannen. Markeer alle groen gebieden waar niet gebouwd mag worden zoals de volkstuintjes. Die moeten blijven. Die zijn ook belangrijk als sociale ontmoetingsplaats en voor de biodiversiteit.
• Stel voorop dat de inwoners bij kunnen dragen aan een duurzamer dorp bijvoorbeeld bij de groene inrichting van tuinen, het afkoppelen van regenpijpen, het plaatsen van zonnepanelen en batterijen.
• Regenwater moet niet meer via het riool worden afgevoerd. Het ‘overstorten’ van gemengd riool-regenwater in de sloot is dan niet meer nodig. Dat betekent dat de regenpijpen van woningen moeten uitkomen op de grond of in de sloot: ‘afkoppelen’ van het riool. Dat hangt samen met rioolvernieuwing. Nu zijn naar schatting 3.000 van de 11.500 woningen afgekoppeld. De Duurzaamheidstafel zou in 2050 alle woningen afgekoppeld willen hebben, hoe eerder hoe beter.
• Extra bomen. Nu staan er 11.655. De gemeente kan zeggen: we willen 100 extra bomen per jaar planten, alle burgers mogen geschikte plekken aangeven (met een foto of geodata). En meer diverse bomen. Nu is bijna de helft van de bomen een eik, es, els of esdoorn (de e-bomen). Er zijn zoveel meer boomsoorten die hier zouden passen en waar vogels dol op zijn zoals de lijsterbes, meidoorn en krentenboom.
• Maximaal zonnepanelen op daken, ook bij bedrijfsgebouwen en scholen en misschien overdekte parkeerplaatsen, mogelijk in combinatie met sedumdaken voor de verkoeling. Doelstelling is 80 % van de daken. Die stroom moet worden opgeslagen voor later gebruik Zonnepanelen moeten in combinatie met (buurt)batterijen. Ook daarvoor moet ruimte gemaakt worden.
• Voor 2030 starten mogelijk de eerste warmtenetten. Het warmteoverdrachtstation, als het doorgaat, komt achter Moerkerk. Momenteel lopen studies en voorbereidingen van een regionaal warmtebedrijf. We weten nog niet de uitkomst. De omgevingsvisie zal rekening moeten houden met het ruimtebeslag van zowel warmtenet als extra elektrificatie.
• In de toekomstvisie moet ook aandacht gegeven worden aan landbouw en voedseltransitie (voedselbos/herenboer-constructies etc) en circulariteit.