Voorschoten

Toekomstplan met duurzaamheid

Door: Duurzaamheidstafel Voorschoten

De gemeente werkt aan een toekomstplan voor Voorschoten dat eind 2026 gereed moet zijn. Ook bekend als de omgevingsvisie: hoe ziet ons dorp er in 2040 uit? De Duurzaamheidstafel over wat er in moet komen over energie, klimaat en biodiversiteit.

De Duurzaamheidstafel heeft als doelen voor de omgevingsvisie: sluit aan op nationale en regionale ambities voor bijvoorbeeld energie en klimaatadaptatie en vertaal deze naar tussendoelen in 2040. Het doel is een klimaatneutraal Voorschoten in 2050.

Energie:

1. 30 % energiebesparing ten opzichte van het referentiejaar 2014 (de regionale energiestrategie (RES) zegt 30 % in 2050 en 15 % in 2030). Voorschoten is nu al goed onderweg. Deze ambitie sluit goed aan bij de isolatie opgave en betrekt de inwoners direkt bij deze ambitie. 

2. In 2040 is de gebouwde omgeving van Voorschoten voor een groot deel aardgasvrij. 70 % van de woningen is van het gas af. Een flinke ambitie die nodig is om in Voorschoten te beoordelen of we goed op koers liggen.

3. Duurzame elektriciteit wordt binnen het dorp vooral opgewekt met zonnepanelen; in 2040 wordt 60 % van de geschikte daken benut (de lokale energiestrategie (LES) spreekt over 80 % in 2050).

4. In 2040 is flinke progressie geboekt met het opslaan van energie in batterijen (thuis/buurt/wijk), warmte-koude opslag of andere technologieën (waterstof). Essentieel om de opgewekte elektriciteit economisch/efficiënt te benutten en netcongestie te beperken.

5. In 2040 is een aantal smartgrids op buurtniveau operationeel in Voorschoten. Belangrijk om ook hier ambitie te hebben en in te zetten op innovatieve technologie om vraag en aanbod van elektriciteit efficiënt op elkaar af te stemmen.

6. In 2040 is het aantal energie projecten onder lokaal beheer flink gegroeid. In Voorschoten is een flinke versnelling nodig en er is flink wat potentieel (bijvoorbeeld aquathermie) dat ontwikkeld en gebruikt kan worden. Energieopwekking in eigen beheer vergroot verder het draagvlak. De ambitie in de RES is dat 50 % van de energie projecten in lokaal beheer is.

Klimaatadaptatie en biodiversiteit:

1. Meer groen en blauw in de versteende delen van Voorschoten. Meer schaduwplekken (minimaal 40% voor plekken voor verblijf en langzaam verkeer), bijvoorbeeld door meer bomen. Nu zijn er net zoveel bomen als woningen: 11.500. De Bomenbond en de gemeente zullen meer inzicht hebben in welk tempo welke bomen waar bij geplant kunnen worden. De D-tafel onderstreept het belang hiervan. Ook groene tuinen zijn van belang. Ze bieden plek voor dieren en insecten en laten regenwater de grond inzakken. De omgevingsvisie zou het belang van groen krachtig moeten onderstrepen en vertalen in concrete doelen.

2. Veel regenwater verdwijnt nu in het riool en dat leidt bij buien tot overloop van verdund rioolwater in het oppervlaktewater. Regenwater is schoon en kan beter direct de bodem indalen en naar sloten worden afgevoerd. Nu voert naar schatting zo’n 20% van de woningen regenwater af naar de bodem en de sloot; in 2040 zou dat 60% moeten zijn en in 2050 100%.

3. In 2040 heeft Voorschoten meer groen en water en is dit beter bruikbaar en beleefbaar, met een grotere biodiversiteit en betere groene verbindingen voor dieren, insecten, en voor fietsers en voetgangers: groene linten van weilanden, parken, singels en buitenplaatsen.

4. Voor, tijdens en na het bouwproces wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt zonder uitstoot van broeikasgassen en stikstof. Er worden steeds meer circulaire materialen gebruikt die weinig CO2 uitstoten: geen glaswol maar houtvezel of vlas, geen beton maar hout. Voorschoten neemt dit in 2030 op in de eisen voor bouwplannen.

5. De bedrijven in Voorschoten, ook de agrarische, werken aan circulariteit van gebruikte materialen en minder uitstoot van CO2 en stikstof. 

6. Bij de inrichting van wegen meer prioriteit voor fietsers en voetgangers en minder voor auto’s. Algemeen: in de omgevingsplannen (die de bestemmingsplannen gaan opvolgen) meer ruimte laten voor multi-functioneel gebruik van de ruimte. Nu staat er in veel bestemmingsplannen voor woonwijken (zoals Starrenburg 3) dat de grond alleen voor wonen gebruikt mag worden, naast wegen, groen en dergelijke. De D-tafel bepleit dat in de nieuwe omgevingsplannen meer menging mogelijk wordt van functies zoals wonen, werken, winkels, sport, gezondheid en horeca. Dat geeft levendigheid en afwisseling en kan vervoersbewegingen beperken.

Klimaatadaptatie

Duurzaamheidstafel Voorschoten

Door: Duurzaamheidstafel Voorschoten