Voorschoten

Duurzaamheidstafel: Droge voeten? de nieuwe wateraanpak in Voorschoten

Door: Duurzaamheidstafel Voorschoten

Minder wateroverlast bij zware buien, schoner water in de Vliet, minder drassige tuinen - maar ook een jaarlijks stijgende rioolheffing. Dat is de nieuwe aanpak van water waar de gemeenteraad zich over buigt. De Duurzaamheidstafel heeft die aanpak bezien. We hebben waardering voor de scherpe analyse van de huidige waterketen en de gezamenlijke aanpak om die te verbeteren. Dat is urgent gezien de heftige buien, periodes van droogte en hitte en de teruggang in biodiversiteit.

Voorschoten werkt samen met de andere gemeenten in de Leidse regio, het Hoogheemraadschap en de twee drinkwaterbedrijven aan een verbetering van de hele waterketen. De Duurzaamheidstafel heeft die aanpak bekeken met de vraag: wat gaan de inwoners hiervan merken?

Schoon oppervlaktewater: het water in de Vliet en andere waterlopen is niet schoon genoeg. Voorschoten heeft al jaren problemen met het afvoeren van het stedelijk afvalwater richting de zuivering aan de Leidse weg. Vooral wanneer het regent geeft dit grote problemen, met overstort van afvalwater op de oppervlaktewateren tot gevolg. Nu komt naar schatting 5% van de neerslag per jaar via zo’n overstort in de sloot, verdund met vuil rioolwater. De gemeente laat een centrale riool persleiding aanleggen van zuid naar noord, naar de waterzuivering in Leiden, waar alle rioolbuizen op aantakken. Zo kan het riool sneller leeg lopen. Van de circa 50 overstorten moet ruwweg een derde verbeterd worden. Zo hoeft geen verdund rioolwater meer in de sloot terecht te komen.

Hemelwater: regen, sneeuw en alles ertussenin loopt nu vaak naar het riool. De plannen voorzien dat dit schone water voortaan in de grond zakt, bijvoorbeeld in wadi’s (lager gelegen stukjes groen die normaal droog staan maar bij regen tijdelijk een vijver worden) en naar sloten wordt geleid. Een droge voeten-toets moet laten zien waar verbeteringen nodig zijn, met metingen van verharde oppervlaktes en de afvoerpunten. Groene tuinen met zo min mogelijk tegels zijn hierbij essentieel. Bij de vernieuwing van de Leidseweg Zuid is de aparte hemelwaterafvoer al aangelegd en ook bij de nieuwbouw in onder meer het Fortuyn en Starrenburg en de vernieuwing in Adegeest wordt dit gedaan. De afvoer van regenwater wordt dus ontkoppeld van het riool.

Grondwater: vanaf 2010 zijn 85 klachten ingediend over te hoog grondwater en bekend is dat bij de Leidseweg Noord en in Noord Hofland het grondwater vaak te hoog komt. Tuinen en parken worden drassig, huizen worden vochtig, bij regenbuien staan tuinpaden en soms zelfs straten blank. Hetzelfde speelt in stukjes van de Vlietwijk, in Starrenburg, Adegeest, de Krimwijk. De plannen moeten die overlast voorkomen door onder meer betere drainage en het via aparte buizen afvoeren van regenwater naar sloten.

Drinkwater: nu gebruiken we gemiddeld 125 liter per persoon per dag voor drinken, koken, wassen, toiletten enzovoort. Maar het waterbedrijf Dunea zit in droge maanden dichtbij z’n maximum, terwijl het aantal inwoners blijft groeien. Dunea gebruikt nu duinwater dat uit de Lek en de Maas komt en zoekt ook naar nieuwe bronnen zoals het Valkenburgse meer dat gevoed wordt door de Rijn. En het verbruik moet omlaag. De inwoners moeten zuiniger worden met kraanwater en meer regenwater gebruiken voor de tuin en misschien ook de wc’s en de was. De landelijke doelstelling is dat we in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag nodig hebben.

Deze doelen maken duidelijk waar de nieuwe wateraanpak om draait. En waarvoor de rioolheffing omhoog zal moeten. De gemeente stelt een stijging voor van 240 euro per woning per jaar nu, naar 270 euro in 2028. De Duurzaamheidstafel steunt de nieuwe aanpak en bepleit goed te laten zien wat de inwoners daaraan hebben en ook wat we zelf kunnen doen. Meer groene tuinen, tegels wippen, meer groene en blauwe daken die water vasthouden, regenpijpen die naar wadi’s en sloten leiden, het zuinig omgaan met drinkwater.

Dit staat ook centraal in de komende klimaatdialoog van de gemeente met de wijken in Voorschoten: wat gaan we doen om beter om te gaan met de periodes van droogte, heftige buien en hitte, en verbetering van de biodiversiteit? In de Krimwijk wordt daarmee nu een begin gemaakt. De Duurzaamheidstafel denkt en praat graag mee in die klimaatdialoog.

Klimaatadaptatie

Duurzaamheidstafel Voorschoten

Door: Duurzaamheidstafel Voorschoten