Voorschoten

Je bedrijf verduurzamen

Het verduurzamen van je bedrijf of kantoor levert diverse voordelen op

Op deze pagina vind je informatie over mogelijkheden om je bedrijf te verduurzamen en een overzicht van de subsidies en leningen die er zijn.

Het verduurzamen van je bedrijf of kantoor levert verschillende voordelen op. Zo is het financieel aantrekkelijk en is het prettiger werken in een goed geïsoleerd pand. Bovendien kunnen CO2-neutrale organisaties rekenen op een beter imago, hebben zij een streepje voor bij aanbestedingen en zijn consumenten bereid een hogere prijs te betalen voor producten en diensten. Naast deze economische en maatschappelijke voordelen, gelden er simpelweg ook juridische verplichtingen voor bedrijven om te verduurzamen.

De energiebesparingsplicht (plicht om energie te besparen)

Verbruikt jouw bedrijf of instelling per jaar minstens 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Ook moet je melden welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Lees meer over de energiebesparingsplicht en de informatieplicht energiebesparing.

Daarnaast moeten per 1 januari 2023 kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Het energielabel laat zien hoe zuinig een gebouw is én wat je kunt doen om het energiezuiniger te maken. Controleer daarom jouw energielabel, zodat je op tijd maatregelen kunt nemen. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag je het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Er gelden een paar uitzonderingen. Deze zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voorkom een boete en check met de wetchecker energiebesparing welke wettelijke verplichtingen jouw onderneming heeft.

Zonnepanelen

Zonne-energie is goed voor jouw portemonnee én voor de planeet. Met zonnepanelen kun je energie opwekken voor eigen verbruik. Daarnaast kun je mogelijk geld verdienen door energie terug leveren aan het net. Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen op jouw bedrijfspand op de website van de RVO.

Vraag advies aan

Met een energieprestatieadvies (EPA) weet je welke maatregelen je kunt nemen om in jouw kantoor energie te besparen. Daardoor heb je minder brandstof nodig en kom je sneller in aanmerking voor energielabel C. Bovendien krijg je een lagere energierekening en een gezondere temperatuur in het gebouw. Je kunt een EPA aanvragen bij een gecertificeerde adviseur uit het Centraal Register Techniek.

Financieringsmogelijkheden

Er zijn voor bedrijven verschillende subsidies beschikbaar voor energiebesparing of duurzame investeringen. Kijk op de subsidiepagina voor een overzicht hiervan.