Voorschoten

Jules en Elma vangen regenwater op

Door: Gemeente Voorschoten

Regenwater krijg je voor niks, dus dat moet je nuttig gebruiken. Daarnaast moeten we zuiniger omgaan met kostbaar drinkwater. Dat waren voor Jules en Elma Kirch de belangrijkste redenen om een regenwaterinstallatie aan te leggen. Daarmee vangen ze regenwater op. Dit gebruiken ze om de wc mee door te spoelen. Goed voor het milieu. En omdat ze minder drinkwater gebruiken, is het ook goed voor hun drinkwaterrekening.

1000 liter water

In zijn grote groene tuin staat een grote schuur, die Jules gebruikt als atelier. Het regenwater dat op het atelier valt, vangt hij op in de dakgoot. Daarna gaat het via een slang naar de watertank. Hierin kan hij 1000 liter water opslaan. Als het hard regent zit de tank zo vol. Ook omdat er achterin zijn tuin nog een schuur staat. Het regenwater dat daarop valt, vangt hij ook op in de tank. En natuurlijk het water van het dak van het huis.

Toilet doorspoelen met regenwater

Via een emmer met een pomp loopt regenwater naar de ‘dagtank’. In deze tank kan 100 liter. Dat is voldoende om de hele dag het toilet mee door te spoelen. Via een leiding gaat het water vervolgens door de buitenmuur heen naar het waterreservoir van het toilet. Als Jules dan het toilet doorspoelt, gebruikt hij daarvoor het regenwater dat hij zelf opving. Aan het toilet zitten twee aansluitingen. Een voor het regenwater en een voor water van Dunea. Is de dagtank leeg, dan zet Jules het kraantje van de waterleiding van Dunea open. Dan gebruikt hij gewoon kraanwater om de wc door te spoelen.

Kwestie van logisch nadenken

Volgens Jules kan iedereen dit zelf maken. “Ik heb niet veel technisch talent, het is gewoon een kwestie van logisch nadenken. Er komt regenwater uit de lucht, hoe vang ik dit op en hoe breng ik het naar het toilet.” Het hoeft ook niet duur te zijn. Een IBC-container (de container waarin je het water opvangt) koop je al voor 50 euro. Verder wat slangen en wat aansluitingen. En een aftapper voor de regenpijp. Dat hoeft niet duur te zijn. Alleen de pomp is wel wat duurder, zo’n 250 euro. Daar staat tegenover dat Jules veel minder drinkwater verbruikt. Hij bespaart dus flink op de kosten daarvoor. Eens in de twee jaar maakt Jules de tank helemaal leeg. Dan maakt hij ‘m goed schoon en vrij van algen.

Automatisch

“Ik ben nog niet klaar met mijn project. Ik bedenk altijd hoe het nog beter kan. Zo kocht ik een zonnepaneel, een accu en een omvormer. Hiermee wil ik het vullen van de dagtank automatisch maken. Is de dagtank bijna leeg? Dan wordt het water automatisch aangevuld, zodat deze altijd vol is.” Jules gebruikt het regenwater ook om de planten water te geven. Dat doet hij gewoon met een gieter. Maar ook hiervoor heeft hij ideëen: “We willen een kas waarin we eigen groenten en fruit verbouwen. Hiervoor wil ik een ‘druppelsysteem’ maken. Zodat de planten in de kas automatisch water krijgen en je dat dus niet meer met een gieter hoeft te doen. Hoe mooi zou dat zijn!”

Tips om aan de slag te gaan

Wil jij ook een eigen regenwatertank aanleggen? Jules heeft een paar tips voor je.

  • Maak eerst een tekening van de regenwaterinstallatie. (Zie ook de foto van de tekening die Jules maakte.)
  • Overleg met je buren voordat je aan de slag gaat.
  • Koop een afgekeurde IBC-tank. Online vind je die voor ongeveer 50 euro. Nieuw zijn ze een stuk duurder.
  • Als je een ‘happer’ voor in de regenpijp koopt, let dan goed op de maat. In andere landen gebruiken ze soms andere standaardmaten. Dat past dan niet op onze regenpijp.
  • Ook al heb je geen technisch talent, het is makkelijker dan je denkt. Dus ga gewoon aan de slag!

Heb je vragen over klimaatadaptatie en hoe de gemeente daarmee omgaat?

We hebben een e-mailadres voor bewoners die vragen hebben over klimaatadaptatie. Het e-mailadres is klimaatadaptatie@voorschoten.nl.

Illustraties:
De tekening van Jules:

De IBC-tank:


De emmer en pomp:


De dagtank:


Het toilet met twee aansluitingen:

Energietransitie

Klimaatbestendig wonen

Door: Gemeente Voorschoten