Voorschoten

Buurthuis de Boschbloem verduurzaamd

Door: Gemeente Voorschoten

Iedereen moet verduurzamen, ook de gemeente. Dat betekent dat ook de eigen gebouwen energiezuinig moeten worden. Maar hoe pakt de gemeente dit aan? Onlangs werd de pilot van activiteitencentrum De Boschbloem succesvol afgerond. Daarmee is dit gebouw in de wijk Boschgeest klaar voor de toekomst.

Technisch medewerker vastgoedbeheer Peter Rams van de gemeente Voorschoten werkte de afgelopen twee jaar aan dit project als onderdeel van de pilot ‘Verduurzamen gemeentelijk vastgoed’. Hij vertelt: “We hebben veel gedaan: we vervingen de verlichting door ledverlichting en plaatsten energiezuinig HR++glas. In plaats van een gasgeiser kwam er een elektrische boiler. En warmtepompen en infraroodpanelen verwarmen nu het gebouw. Het is belangrijk om een goed geïsoleerd gebouw goed te ventileren. Dat gebeurt sinds kort met zogenaamde WTW-units, oftewel een warmteterugwin ventilatiesysteem. Ook plaatsten we zonnepanelen op het dak, om zonne-energie om te zetten in stroom.”

Bestuur enthousiast om aan de slag te gaan

De gemeente werkte goed samen met het bestuur van de Boschbloem. Peter: “Het bestuur was zelf erg enthousiast om met energiebesparing aan de slag te gaan. Zeker toen de energierekening zo steeg. Ze werkten daarom graag mee en gingen zelf actief aan de slag met energie besparen. Een energiecoach gaf tips om nog meer te bezuinigen door bijvoorbeeld de verwarming op tijd lager te zetten, lichten uit te doen en de deuren zoveel mogelijk dicht te houden.” In het gebouw zit peuterspeelzaal de Boschfluiters en de buurtvereniging. Omdat er zoveel verschillende activiteiten worden georganiseerd, is de behoefte ook steeds anders. Bij een dansles hoeft de verwarming minder hoog dan bij een yogales of een avondje bridgen. Peter vervolgt: “Daarom kozen we voor een verwarming op basis van luchtwarmtepompen. Daarmee kun je de temperatuur makkelijk per ruimte regelen en sneller hoger of lager zetten.”

Natuurlijke vervangingsmomenten

Verder maakte de gemeente gebruik van de natuurlijke vervangingsmomenten. Peter legt uit: “De kozijnen waren toe aan een schilderbeurt, dus dat was een mooi moment om meteen HR++glas te plaatsen. En het dak zou ergens de komende jaren vervangen moeten worden, maar omdat we zonnepanelen plaatsten, deden we dat ook meteen. Het is praktischer en uiteindelijk goedkoper om dat in een keer te doen.”

Het project is zo goed als klaar. “Wel zijn we nog bezig met de laatste details, zoals het optimaal inregelen van de verwarming. Hoe beter je dit regelt, hoe aangenamer de temperatuur en hoe meer je bespaart,” aldus Peter.

Ieder gebouw vraagt om maatwerk

Peter is ondertussen ook alweer bezig met het volgende project; activiteitencentrum Alettahof. “Ieder gebouw is anders en dat vraagt om maatwerk. Is het gebouw al goed geïsoleerd of moet dat nog gebeuren? Waarvoor wordt het gebruikt? Hoeveel ruimtes zijn er? Elke keer bekijken we opnieuw hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen verduurzamen om zo het hoogste rendement eruit te halen.” Maar het einddoel is voor alle gebouwen hetzelfde. Een duurzaam gebouw met een zo laag mogelijk energieverbruik en zoveel mogelijk van het gas af.

Energietransitie

Verduurzamen vastgoed gemeente Voorschoten

Door: Gemeente Voorschoten